Gurkmeja

  • raw

  • kurkuminhalt 4-6%

  • ekologiskt odlad

Ekologisk Gurkmeja är en krydda som kan användas i matlagning eller i din hälsodrink. Gurkmejapulvret är raw* och mals av torkade ekologiska gurkmejarötter från Indien. Förpackningen är om 1 kg.

Gurkmeja har en lång historia av att ha använts inom traditionell folkmedicin som Ayurveda, i olika riter och inte allra minst i matlagning. Kryddans färg och smak sätter sin prägel på maträtter men passar även i varma drycker som till exempel guldmjölk. Det gula pigmentet i gurkmejan, kurkumin, har även gjort att den använts som ett växtbaserat färgämne för att färga tyg, läder, ull och silke.

Växten Gurkmeja kommer ursprungligen från Asien men odlas i dag i flera delar av världen. Gurkmeja är släkt med ingefära vilket märks då båda växterna har långa lansettlika blad och växer på liknande sätt i tropiska klimat.

 

Hög kurkuminhalt

Gurkmejaroten innehåller bland annat kurkumin, ett bioaktivt ämne som tillhör gruppen polyfenoler. Det är just kurkumin som ger den roten dess gulorange färg. Mängden kurkumin varierar beroende på säsong och vart i världen den växer, men också på behandlingen innan roten mals till ett pulver.


Vår gurkmeja har en variation av kurkumin mellan 4-6% vilket bland annat är ett resultat av att den är raw*. Det vill säga traditionella metoder som att förkoka och soltorka gurkmejan, gör att kurkumin halten blir lägre. Vår gurkmeja har inte utsatts för dessa metoder och har därför en högre kurkuminhalt. Du kan läsa mer om varför nedan.

*Vad menas med raw gurkmeja?

När Raw används i samband med vår gurkmeja betyder det bland annat att gurkmejaroten inte har traditionsenligt kokats innan den mals. Kokningen har bland annat fungerat som ett sätt att göra pulvret gulare, men också för att rengöra roten från oönskade mikrober. Men upphettning över lång tid, som vid kokning, oxiderar kurkuminet och är det som gör pulvret mer gult. Så även om pulvret blir gulare och vackare i färgen innehåller det mindre kurkumin. 

Vår gurkmeja har i stället för att kokats, ångsteriliserats. Det vill säga under en kort tid så rengörs hela roten med het ånga. Det gör att kurkuminet inte förstörs utan endast oönskade ämnen som finns utanpå roten. Därför har RAW gurkmeja högre halt kurkumin än traditionellt framställd gurkmeja.

Studie som visar på sambandet mellan kurkuminhalt och värme

Till exempel i studien Impact of cooking on the antioxidant activity of spice turmeric, 2019 så visas hur den antioxidanta effekten och den neuroprotektiva (nervskyddande) aktiviteten minskat efter att gurkmejan kokats. 

Däremot blir gurkmejan mer biotillgänglig om den intas varm, du kan läsa mer om det under stycket användning!

Vår gurkmeja har inte soltorkats

Ett annan tradition är att torka rötterna i solen. Vår gurkmeja har inte soltorkats eftersom UV-ljus bryter ner kurkumin. Det gör också att vårt gurkmejapulver har högre Kurkuminhalt.

Till exempel testades detta I studien: Drying Behavior and Curcuminoids Changes in Turmeric Slices during Drying under Simulated Solar Radiation as Influenced by Different Transparent Cover Materials 2022. Där fick gurkmeja torka i solen varav några låg under ett UV-skydd och fick högre mängd kurkumin än de som torkats utan UV-skydd.

Däremot blir gurkmejan mer biotillgänglig om den intas varm, du kan läsa mer om det under stycket användning!

Användning

Förvaring

Förvaras torrt, mörkt och svalt. Undvik direkt solljus.

Innehåll

100% ekologisk raw gurkmeja från Indien.