Himalayasalt svart

  • mineralsalt

  • naturligt

  • innehåller svavel

Svart himalayasalt har en säregen doft och används ofta som smaksubstitut till ägg i matlagning. Används även till svaveldoftande badkurer. Re-fresh Superfoods svart himalayasalt är helt utan klumpförebyggande medel. Förpackningstorlek är om 1 kg.

Svart himalayasalt är rosa himalayasalt som enligt tradition hettats upp till höga temperaturer. I processen mörknar det rosa saltet och får en färg som kan variera mellan alltifrån brunrosa till mörklila. Rosa Himalaya salt innehåller en liten mängd svavel som vid upphettning omvandlas till mer doftande svavelföreningar. Det ger det svarta saltet den karaktäristiska doften och smaken som påminner om ägg.


Det finns varianter av svart salt där örter, kryddor eller fröer tillsätts i upphettningen. De heter då till exempel Kala namak, sulemani namak och Kala loon - med varierande stavning. På svenska görs ofta ingen skillnad utan allt kallas för svart himalayasalt. I Re-fresh Superfoods Svart himalayasalt har inga örter tillsats. 

Användning

Svart himalayasalt går att använda i maten som salt och har en karaktäristisk svaveldoft som påminner om ägg.

Saltet har av tradition använts i det Indiska köket, i till exempel linsgrytor (Dal), relish, pickles, raitas och chutneys. Ett alternativ för veganer som vill tillföra äggsmak i matlagningen. Tänk bara på att det även är ett salt, så minska eventuellt på den andra saltningen!

Badkur
Att bada i svavelhaltigt vatten på spa eller i naturligt varma källor som geysrar, anses vara bra för bland annat huden. Gör ditt eget hälsobad genom att lösa upp cirka 2-3 dl Svart Himalayasalt i badet. För den som inte vill ha doften av svavel, välj istället rosa himalayasalt. 

Innehåll & Förvaring

Svart Himalayasalt 1 kg innehåller enbart himalayasalt och inga klumpförebyggande medel. Det gör att saltet kan klumpa sig något i förpackningen, vilket inte på något sätt försämrar kvalitén. Ofta räcker det att banka lätt på förpackningen för att smula sönder klumparna.  

Förvaras torrt och svalt.

Salt kan inte bli dåligt, därför behöver inte livsmedel som salt märkas med något bäst före datum. Detta är i enlighet med EU's regler. 

Himalayasaltet är testat för tungmetaller som Arsenik, Kadmium, Kvicksilver, Bly och Koppar. Resultatet varierar från nästan noll till värden långt under EUs gränsvärden.
(Ett mätinstrument har alltid en felmarginal vilket gör att det aldrig kan bli exakt noll)