Blåbär

  • Vaccinum Myrtillus

  • vildväxande nordiska bär

  • rawtorkad

  • mald av hela bäret

Vårt blåbärspulver är tillverkat av bär från nordsvenska och finska skogar. Under nordens ljusrika sommar utvecklas bäret genom dess unika växtförhållanden. Vårt blåbärspulver säljs i en förpackning om 125 g.

För oss på Re-fresh Superfood är det blåbär som är skogens guld! Blåbärsriset är en av Sveriges vanligaste växt, hela 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsplantor.

Re-fresh Superfoods blåbärspulver består av hela blåbäret. Det vill säga ingen juice har pressats ur bäret innan torkning. Det gör att fler näringsämnen är kvar i den slutliga proudukten. Bäret torkas på låg temperatur innan det varsamt mals till ett fantastiskt mörkblått och smakrikt blåbärspulver.

Blåbär innehåller bl.a vitamin E, koppar och mangan som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar också till normal transport av järn i kroppen och normal funktion av immunsystemet. Kalium bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion samt till att bibehålla normalt blodtryck. Blåbär har också hög halt av vitamin K1 vilket är vikigt för att blodet ska koagulera samt för att bibehålla normal benstomme.

Blåbär - magens bästa vän!

Blåbäret och dess hälsofördelar har undersökts i ett flertal studier. Bland annat vid Lunds Universitet1 har blåbärets effekt på tarmsjukdomar undersökts och resultatet visade att blåbärets fibrer kan lindra och skydda mot tarminflammationer, exempelvis Ulcerös Kolit.

Sedan urminnes tider har blåbär används vid magproblem. Vid förstoppning eller magsjuka är blåbär ett vanligt husmorsknep. Vid förstoppning sägs färska blåbär vara bra medan vid magsjuka passar kokade bär allra bäst.

Antioxidanter och ORAC

Bärpulver är fyllda av antioxidanter som neutraliserar fria syreradikaler i kroppen, radikaler som annars kan kopplas till utveckling av bland annat hjärt och kärlsjukdom samt cancer. Ett måttverktyg som används till att mäta mängden antioxidanter, är ORAC (oxygen radical absorption capacity). Antioxidanterna är den mörkt blålila färg som finns både i skalet och fruktköttet hos våra nordiska vildväxande blåbär. Odlade blåbär har till exempel mycket lägre ORAC värde, då dess fruktkött är ljust. 

I tabellen nedan kan du se vad våra bärpulver innehåller i jämförelse med en del annan mat som också innehåller antioxidanter.

barpulver_jamfor_antioxidanter_orac

Jämnare nedbrytning av socker

Bär som är rika på polyfenoler (antioxidanter) har visat sig öka glukostoleransen, det vill säga hur du bra du bryter ned socker. När du äter något med socker så höjs ditt blodsocker (glukos) och din kropp svarar med insulin för att sänka sockernivån. Det bästa är att nedbrytningen är så jämn så möjligt och att glukosnivån inte hamnar under vad den var innan. Även att det inte skapas fria fettsyror som hämmar insulintillverkningen. Bland de nordiska vildväxande bären används i tabellen nedan Lingon och Svarta-vinbär från vildväxande population, men gäller även vårt nordiska blåbär som är rikast på antioxidanter.

barpulver_nedbryning_av_glykosbarpulver_frisattning_fria_Fettsyror

Studier med blåbär och antioxidanter

Användning

Ät med fördel 1-2 tsk/dag. Blanda i smoothies eller i shaker med vatten, juice eller annan dryck. Du kan även strö på musli, yoghurt eller gröt.

Bärpulver kan ersätta saft - äkta smaker och utan tillsatt socker! Passar även vid bakning eller i rawfood. Undvik helst att hetta upp pulvret då en del av dess värdefulla ämnen blir förstörda.

Produkten är ett kosttillskott och bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost och hälsosam livsstil. Den rekommenderade dosen bör inte överskridas.

Förvaring

Förvaras mörkt, torrt och svalt/rumstemperatur utom räckhåll för barn. Undvik direkt solljus. 

Innehåll

100% pulver av nordsvenska & nordfinska blåbär (Vaccinum Myrtillus)
En msk av av vårt blåbärspulver motsvarar ungefär 1,5 dl färska bär. 

Näringsvärde

Energi

         1559 kJ/367 kcal

Fett

0,8 g

Kolhydrater

85 g

     -varav sockerarter

34 g

Fiber

31 g

Protein

5 g

Salt

0 g

ORAC-värde: 65 000 µmol TE/100 g

Vitamin & mineralanalys per 100 g
Vitamin A: < 21 μg, Vitamin C: < 5 mg, Vitamin E: 14,4 mg, Vitamin K1: 69,7 μg, Fosfor: 130 mg, Jod: < 10 μg, Kalcium: 150 mg, Kalium: 590 mg, Koppar: 0,53 mg, Magnesium: 55 mg, Mangan: 34 mg, Järn: 3,6 mg, Selen: 5 μg, Zink: 0,9 mg.

Näringsämne per   3 g( ca 1 tsk) DRI*  6 g (ca 2 tsk) DRI*
Vitamin E 0,43 mg 3,6 % 0,89 mg 7,2 %
Vitamin K1 2,1 µg 2,76 % 4,2 µg 5,52 %
Kalium 17,7 mg 0,9 % 35,4 mg 1,8 %
Kalcium 4,5 mg 0,54 % 9 mg 1,08 %
Koppar 0,016 mg 1,59 % 0,032 mg 3,18 %
Mangan 1,02 mg 51 % 2,04 mg 102 %
Järn 0,11 mg 0,75 % 0,22 mg 1,5 %
Selen 0,15 µg 0,27 % 0,30 µg 0,54 %

1.Bränning, C & Håkansson, Å. “Blåbär motverkar tarmsjukdomar”. Lunds Universitet, Industriell näringslära.

2 Johnsson, C & Svensson, J. “Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?” Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs Universitet, Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Göteborg.