Blåbär
För oss på Re-fresh Superfood är det blåbär som är skogens guld! Blåbärsriset är en av Sveriges vanligaste växt, hela 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsplantor. Vårt blåbärspulver är tillverkat av bär från nordsvenska och finska skogar. Under nordens ljusrika sommar utvecklas bäret genom dess unika växtförhållanden.
Blåbär innehåller bl.a vitamin E, koppar och mangan som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar också till normal transport av järn i kroppen och normal funktion av immunsystemet. Kalium bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion samt till att bibehålla normalt blodtryck. Blåbär har också hög halt av vitamin K1 vilket är vikigt för att blodet ska koagulera samt för att bibehålla normal benstomme.
Blåbär - magens bästa vän!
Blåbäret och dess hälsofördelar har undersökts i ett flertal studier. Bland annat vid Lunds Universitet1 har blåbärets effekt på tarmsjukdomar undersökts och resultatet visade att blåbärets fibrer kan lindra och skydda mot tarminflammationer, exempelvis Ulcerös Kolit.
Sedan urminnes tider har blåbär används vid magproblem. Vid förstoppning eller magsjuka är blåbär ett vanligt husmorsknep. Vid förstoppning sägs färska blåbär vara bra medan vid magsjuka passar kokade bär allra bäst.
Antioxidanter och ORAC
Bärpulver är fyllda av antioxidanter som neutraliserar fria syreradikaler i kroppen, radikaler som annars kan kopplas till utveckling av bland annat hjärt och kärlsjukdom samt cancer. Ett måttverktyg som används till att mäta mängden antioxidanter, är ORAC (oxygen radical absorption capacity). I tabellen nedan kan du se vad våra bärpulver innehåller i jämförelse med en del annan mat som också innehåller antioxidanter.

Jämnare nedbrytning av socker
Bär som är rika på polyfenoler (antioxidanter) har visat sig öka glukostoleransen, det vill säga hur du bra du bryter ned socker. När du äter något med socker så höjs ditt blodsocker (glukos) och din kropp svarar med insulin för att sänka sockernivån. Det bästa är att nedbrytningen är så jämn så möjligt och att glukosnivån inte hamnar under vad den var innan. Även att det inte skapas fria fettsyror som hämmar insulintillverkningen. Bland de nordiska vildväxande bären används i tabellen nedan Lingon och Svarta-vinbär från vildväxande population, men gäller även vårt nordiska blåbär som är rikast på antioxidanter.


Studier med blåbär och antioxidanter
Studie som visar på att blåbär minskar postprandiala glukos och insulinresponsen - A single supplement of a standardised bilberry (Vaccinium myrtillus L.) extract (36 % wet weight anthocyanins) modifies glycaemic response in individuals with type 2 diabetes controlled by diet and lifestyle.
Studie som visar att glukostoleransen ökar med antioxidant-rika dieter - Polyphenol-rich diets improve glucose metabolism in people at high cardiometabolic risk: a controlled randomised intervention trial.
Användning
Ät med fördel 1-2 tsk/dag. Blanda i smoothies eller i shaker med vatten, juice eller annan dryck. Du kan även strö på musli, yoghurt eller gröt.
Bärpulver kan ersätta saft - äkta smaker och utan tillsatt socker! Passar även vid bakning tex. raw food. Undvik helst att hetta upp pulvret då en del av dess värdefulla ämnen blir förstörda.
Använd bärpulver som en del av en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil.
Förvaring
Förvaras mörkt, torrt och svalt/ rumstemperatur. Undvik direkt solljus.
Innehåll/100 g
100% pulver av blåbär
Energi |
1559 kJ/367 kcal |
Fett |
0,8 g |
Kolhydrater |
85 g |
varav sockerarter |
34 g |
Fiber |
31 g |
Protein |
5 g |
Salt |
0 g |
Vitamin A |
<21 µg |
<2,6 %* |
Vitamin C |
<5 mg |
<6,2 %* |
Vitamin E |
14,4 mg |
120 %* |
Vitamin K1 |
69,7 µg |
92 %* |
Fosfor |
130 mg |
18 %* |
Jod |
<10 µg |
<6 %* |
Kalium |
590 mg |
30 %* |
Kalcium |
150 mg |
18 %* |
Koppar |
0,53 mg |
53 %* |
Magnesium |
55 mg |
14 %* |
Mangan |
34 mg |
1700 %* |
Järn |
3,6 mg |
25 %* |
Selen |
5 µg |
9 %* |
Zink |
0,9 mg |
9 %* |
* av Rekommenderat Dagligt Intag, RDI.
ORAC-värde 65 000 µmol TE/100 g
1.Bränning, C & Håkansson, Å. “Blåbär motverkar tarmsjukdomar”. Lunds Universitet, Industriell näringslära.
2 Johnsson, C & Svensson, J. “Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?” Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs Universitet, Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Göteborg.
Extramaterial
Länken öppnas i ett nytt fönster. För att spara ner materialet, högerklicka på knappen och välj "spara länk som".