Gurkmeja Premium

  • raw

  • kurkuminhalt 4-6%

  • ekologiskt odlad

Ekologisk Gurkmeja är en krydda som kan användas i matlagning eller i din hälsodrink. Gurkmejapulvret är raw* och mals av torkade ekologiska gurkmejarötter från Indien. Förpackningen är om 1 kg.

Gurkmeja har en lång historia av att ha använts inom traditionell folkmedicin som Ayurveda, i olika riter och inte allra minst i matlagning. Kryddans färg och smak sätter sin prägel på maträtter men passar även i varma drycker som till exempel guldmjölk. Det gula pigmentet i gurkmejan har gjort att roten också används som växtbaserat färgämne för att färga tyg, läder, ull och silke.

Växten Gurkmeja kommer ursprungligen från Asien men odlas i dag i flera delar av världen. Gurkmeja är släkt med ingefära vilket märks då båda växterna har långa lansettlika blad och växer på liknande sätt i tropiska klimat.

Hög kurkuminhalt

Gurkmejaroten innehåller bland annat kurkumin (eng curcumin), ett bioaktivt ämne som tillhör gruppen polyfenoler. Det är just kurkumin som ger den roten dess gulorange färg. Mängden kurkumin varierar beroende på säsong och andra växtförhållanden, men också på hur roten behandlas innan den mals till ett pulver. 

Vår gurkmeja har en variation av kurkumin mellan 4-6% vilket bland annat är ett resultat av att den är raw*. Det vill säga traditionella metoder som att förkoka och soltorka gurkmejan, gör att kurkumin halten blir lägre. Vår gurkmeja har inte utsatts för dessa metoder och har därför en högre kurkuminhalt. Du kan läsa mer om varför nedan.

*Vad menas med raw gurkmeja?

När Raw används i samband med vår gurkmeja betyder det bland annat att gurkmejaroten inte har traditionsenligt kokats innan den mals. Kokningen har bland annat fungerat som ett sätt att göra pulvret gulare, men också för att rengöra roten från oönskade mikrober. Men upphettning över lång tid, som vid kokning, oxiderar kurkuminet och är det som gör pulvret mer gult. Så även om pulvret blir gulare och vackare i färgen innehåller det mindre kurkumin. 

Vår gurkmeja har i stället för att kokats, ångsteriliserats. Det vill säga under en kort tid så rengörs hela roten med het ånga. Det gör att kurkuminet inte förstörs utan endast oönskade ämnen som finns utanpå roten. Därför har RAW gurkmeja högre halt kurkumin än traditionellt framställd gurkmeja.

Samband mellan kurkuminhalt och värme

Till exempel i studien Impact of cooking on the antioxidant activity of spice turmeric, 2019 så visas hur den antioxidanta effekten och den neuroprotektiva (nervskyddande) aktiviteten minskat efter att gurkmejan kokats. 

Däremot blir gurkmejan mer biotillgänglig om den intas varm, du kan läsa mer om det under stycket användning!

Vår gurkmeja har inte soltorkats

Ett annan tradition är att torka rötterna utomhus, i solen. Vår gurkmeja har inte torkats utomhus eftersom UV-ljus bryter ner kurkumin. Det gör också att vårt gurkmejapulver har högre kurkuminhalt.

Till exempel testades detta i studien: Drying Behavior and Curcuminoids Changes in Turmeric Slices during Drying under Simulated Solar Radiation as Influenced by Different Transparent Cover Materials 2022. Där fick gurkmeja torka utomhus, varav några låg under ett UV-skydd och fick högre mängd kurkumin än de som torkats utan UV-skydd.

Användning

Gurkmeja har en lång historia av att ha använts i inom traditionell folkmedicin, olika riter och inte allra minst i matlagning. Kryddans färg och smak sätter sin prägel på risrätter, soppor, grytor, bröd och kryddblandningar som curry. Gurkmejapulver kan också användas i varma som kalla drycker, till exempel guldmjölk, te, kaffe, varm choklad, honungsdryck, smoothies med mera. Använd mängd efter smak och tycke!

För att öka biotillgängligheten kan du värma gurkmejan och/eller tillsätta svartpeppar med hög mängd piperin. Men undvik att koka gurkmeja för länge, då kurkuminet förstörs allt eftersom. 

Varför ökar biotillgängligheten med värme?

Den stora anledningen till att gurkmeja och kurkumin får högre biotillgänglighet vid uppvärmning, har att göra med att gurkmejapulver naturligt löser sig dåligt i kallt vatten. Kurkuminmolekylen har en hydrofob karaktär, det vill säga den har en yta som stöter bort vatten. Men vid värme så förstörs egenskapen hos den vattenavstötande ytan och ämnet blandar sig bättre med vatten. Ett ämne som lättare löser sig i vatten tas också lättare upp av kroppen.

Gurkmeja och kurkuminets biotillgänglighet ökar 12-faldigt med värme enligt studien:
Improving the solubility and pharmacological efficacy of curcumin by heat treatment, 2007

Varför svartpeppar tillsammans med gurkmeja?

Piperin i Svartpeppar har i studier visat öka biotillgängligheten av kurkumin. I en studie ökade kurkumins biotillgänglighet med 2000% efter att kurkumin tagits oralt samtidigt som piperin.
Studien heter: Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers, 1998
I studien användes 2 g ren kurkumin och 20 mg piperin (20 mg motsvarar 0,002 g).

I svartpeppar är det piperin som ger den starka brännande smaken, stinget så att säga. Mängden kan variera beroende på sort men är också högre i nymalen peppar. Standarden säger att för att få kallas Svartpeppar måste den minst innehålla 4% peperin. Så räkna med att den vanliga svartpepparen du köper i butik har runt 4%.

Förvaring

Förvaras torrt, mörkt och svalt. Undvik direkt solljus.

Innehåll

100% ekologisk raw gurkmeja (Curcuma longa) från Indien. 
Varje batch av vår gurkmeja analyseras för tungmetaller som bly, kvicksilver, kadmium och arsenik.

Näringsvärde

Energi 1424 kJ / 342 kcal
Fett 2,56 g
- varav mättat 0,15 g
Kolhydrater 49,3 g
- varav sockerarter    < 0,5 g
Kostfiber 21,9 g
Protein 8,42 g
Salt 0,49 g