Blåbär
Vårt blåbärspulver är tillverkat av bär från nordsvenska och finska skogar. Under nordens ljusrika sommar utvecklas bäret genom dess unika växtförhållanden. Vårt blåbärspulver säljs i en förpackning om 125 g.
För oss på Re-fresh Superfood är det blåbär som är skogens guld!
Blåbärsriset är en av Sveriges vanligaste växt, hela 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsplantor.
Re-fresh Superfoods blåbärspulver består av hela blåbäret. Det vill säga ingen juice har pressats ur bäret innan torkning. Det gör att fler näringsämnen är kvar i den slutliga proudukten. Bäret torkas på låg temperatur innan det varsamt mals till ett fantastiskt mörkblått och smakrikt blåbärspulver.
Blåbär innehåller bl.a vitamin E, koppar och mangan som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar också till normal transport av järn i kroppen och normal funktion av immunsystemet. Kalium bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion samt till att bibehålla normalt blodtryck. Blåbär har också hög halt av vitamin K1 vilket är vikigt för att blodet ska koagulera samt för att bibehålla normal benstomme.
Blåbär - magens bästa vän!
Sedan urminnes tider har blåbär används vid magproblem. Vid förstoppning eller magsjuka var blåbär ett vanligt husmorsknep. Idag finns ett flertal studier där blåbäret och dess hälsofördelar har
undersökts. Bland annat vid Lunds Universitet1 har blåbärets effekt på tarmsjukdomar undersökts och resultatet visade att blåbärets fibrer kan lindra och skydda mot tarminflammationer, exempelvis Ulcerös Kolit.
Antioxidanter och ORAC
Bärpulver är fyllda av antioxidanter som neutraliserar fria syreradikaler i kroppen, radikaler som annars kan kopplas till utveckling av bland annat hjärt och kärlsjukdom samt cancer. Ett måttverktyg som används till att mäta mängden antioxidanter, är ORAC (oxygen radical absorption capacity). Antioxidanterna är den mörkt blålila färg som finns både i skalet och fruktköttet hos våra nordiska vildväxande blåbär. Odlade blåbär som på engelska kallas för Blueberries, har till exempel mycket lägre ORAC värde, då dess fruktkött är ljust.
Jämnare nedbrytning av socker
Bär som är rika på polyfenoler (antioxidanter) har visat sig öka glukostoleransen, det vill säga hur du bra du bryter ned socker. När du äter något med socker så höjs ditt blodsocker (glukos) och din kropp svarar med insulin för att sänka sockernivån. Det bästa är att nedbrytningen är så jämn så möjligt och att glukosnivån inte hamnar under vad den var innan. Bland de nordiska vildväxande bären används i tabellen nedan Lingon och Svarta-vinbär från vildväxande population, men gäller även vårt nordiska blåbär som är rikast på antioxidanter.


Studier med blåbär och antioxidanter
Studie som visar på att blåbär minskar postprandiala glukos och insulinresponsen - A single supplement of a standardised bilberry (Vaccinium myrtillus L.) extract (36 % wet weight anthocyanins) modifies glycaemic response in individuals with type 2 diabetes controlled by diet and lifestyle.
Studie som visar att glukostoleransen ökar med antioxidant-rika dieter - Polyphenol-rich diets improve glucose metabolism in people at high cardiometabolic risk: a controlled randomised intervention trial.
Användning
Rekommenderad daglig mängd är 1-2 tsk. Du kan använda blåbärspulvret på din gröt, yoghurt, i din smoothie, rawfood-recept, efterrätt med mera. Vill du bevara så mycket näring som möjligt ska du undvika att hetta upp pulvret.
Men om du använder blåbärspulvret för färg och smakens skull passar det utmärkt i varma rätter eller i bakverk. Om du följer ett recept eller liknande kan du tänka att 1 tsk pulver motsvarar ungefär 1/2 dl färska bär.
Förvaring
Förvaras mörkt, torrt och svalt/rumstemperatur utom räckhåll för barn. Undvik direkt solljus.
Innehåll
100% pulver av nordsvenska & nordfinska blåbär (Vaccinum Myrtillus)
En msk av av vårt blåbärspulver motsvarar ungefär 1,5 dl färska bär.
Näringsdeklaration
Energi |
1375 kJ / 238 kcal |
Fett |
6,7 g |
-varav fleromättat |
0,6 g |
Kolhydrater |
50 g |
-varav sockerarter |
37 g |
Kostfiber |
23 g |
Protein |
5,5 g |
Salt |
0 g |
ORAC-värde: 65 000 µmol TE/100 g
Vitamin & mineralanalys per 100 g
Vitamin A: < 21 μg, Vitamin C: < 5 mg, Vitamin E: 14,4 mg, Vitamin K1: 69,7 μg, Fosfor: 130 mg, Jod: < 10 μg, Kalcium: 150 mg, Kalium: 590 mg, Koppar: 0,53 mg, Magnesium: 55 mg, Mangan: 34 mg, Järn: 3,6 mg, Selen: 5 μg, Zink: 0,9 mg.
Antocyaniner: 1430 ± 50 mg
ORAC-värde: 65 000 µmol TE/100 g
Vitaminer & mineraler | per 100 g | DRI* |
Vitamin A | < 21 μg | - |
Vitamin C | < 5 mg | - |
Vitamin E | 14,4 mg | 120 % |
Vitamin K1 | 69,7 μg | 92% |
Fosfor | 130 mg | 18,6 % |
Jod | < 10 μg | - |
Kalcium | 150 mg | 18,8 % |
Kalium | 590 mg | 30 % |
Koppar | 0,53 mg | 53 % |
Magnesium | 55 mg | 14,7 % |
Mangan | 34 mg | 1700 % |
Järn | 55 mg | 25 % |
Selen | 5 μg | 9 % |
Zink | 0,9 mg | 9 % |
1.Bränning, C & Håkansson, Å. “Blåbär motverkar tarmsjukdomar”. Lunds Universitet, Industriell näringslära.
2 Johnsson, C & Svensson, J. “Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?” Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs Universitet, Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Göteborg.