Blåbär

  • Vaccinum Myrtillus

  • vildväxande nordiska bär

  • rawtorkad

  • mald av hela bäret

Vårt blåbärspulver är tillverkat av bär från nordsvenska och finska skogar. Under nordens ljusrika sommar utvecklas bäret genom dess unika växtförhållanden. Vårt blåbärspulver säljs i en förpackning om 125 g.

För oss på Re-fresh Superfood är det blåbär som är skogens guld! Det unika växtförhållandet för de nordiska vildväxande blåbären karaktäriseras av ett svalt, fuktigt klimat, näringsrik barrskog och ljusa, milda somrar. Det nordiska vildväxande blåbäret är inte samma art som det engelska odlingsbara Blueberry. Därför tydliggör vi att vårt blåbärspulver är tillverkat av nordiska blåbär av arten Vaccinum Myrtillus.

Äkta rawfood

Re-fresh Superfoods blåbärspulver består av hela blåbäret. Det vill säga ingen juice har pressats ur bäret innan torkning. Det gör att fler näringsämnen är kvar i den slutliga produkten jämfört med pressade bär. Bären torkas på låg temperatur innan det varsamt mals till ett fantastiskt mörkblått och smakrikt blåbärspulver. Genom att använda opressade bär och låg torktemperatur blir resultatet ett äkta rawfood-pulver.

Vitaminer & Mineraler

Blåbär innehåller bland annat vitamin E, koppar och mangan som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Koppar bidrar också till normal transport av järn i kroppen och normal funktion av immunsystemet. Kalium bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion samt till att bibehålla normalt blodtryck. Blåbär har också hög halt av vitamin K1 vilket är vikigt för att blodet ska koagulera samt för att bibehålla normal benstomme.

Antioxidanter och ORAC

Bärpulver är fyllda av antioxidanter som neutraliserar fria syreradikaler i kroppen, radikaler som annars kan kopplas till utveckling av bland annat hjärt och kärlsjukdom samt cancer. Ett måttverktyg som används till att mäta mängden antioxidanter, är ORAC (oxygen radical absorption capacity). Antioxidanterna är den mörkt blålila färg som finns både i skalet och fruktköttet hos våra nordiska vildväxande blåbär. Odlade blåbär som på engelska kallas för Blueberries, har till exempel mycket lägre ORAC värde, då dess fruktkött är ljust. 

Vad är Polyfenoler, Flavanoider och Antocyaniner?

Har du hört begrepp som Polyfenoler, Flavanoider och Antocyaniner i samband med ordet antioxidanter? Här kommer en kort förklaring hur de hänger ihop.

Polyfenoler är en grupp naturligt förekommande kemiska föreningar som ofta fungerar som antioxidanter. I familjen Polyfenoler ingår: Flavanoider, lignaner, stilbener och fenolsyror. I bär finns det störst mängd av flavanoider och fenolsyror. Liganer finns i större mängd i frön från olje- och baljväxter som till exempel linfrön och sesamfrön. Stilbener finns till exempel i druvor och vin, oftast mer känd via dess undergrupp som heter reservatrol. 

Flavonoiderna delas i sin tur upp i flera subgrupper beroende på deras kemiska uppbyggnad. Två av dessa subgrupper, antocyaniner och flavonoler är extra intressanta för vad gäller våra nordiska blåbär och lingon.

Antocyaniner ansvarar för de röda, blåa och lila färgerna hos många frukter och bär. I blåbär finns det högst mängd Antocyaniner som skyddar växten genom att till exempel neutralisera fria radikaler och motverka den nedbrytning som sker när växten utsätts vid stress (kyla/torka/värme). Den mörka färgen är också ett solskydd och skyddar bärets celler mot solskador.

I gruppen flavonoler ingår bland annat Quercetin som är ett gult färgämne och också en antioxidant. Lingon innehåller högre mängd quercetin men mindre antocyaniner är Blåbär. Det gör att lingonet har en röd färg jämfört med blåbärets blå/lila färg.

Studier

Magens bästa vän!

Ett gammalt husmorsknep har varit att ta till blåbär vid magproblem som till exempel förstoppning eller magsjuka. I modern forskning har blåbärets effekt på tarmsjukdomar till exempel undersökts vid Lunds Universitet av forskarna Camilla Bränning och Åsa Håkansson. Resultatet visade att blåbärets fibrer kan lindra och skydda mot tarminflammationer, exempelvis Ulcerös Kolit.

 

Jämnare nedbrytning av socker

Bär som är rika på polyfenoler (antioxidanter) har visat sig öka glukostoleransen, det vill säga hur du bra du bryter ned socker. När du äter något med socker så höjs ditt blodsocker (glukos) och din kropp svarar med insulin för att sänka sockernivån. Det bästa är att nedbrytningen är så jämn så möjligt och att glukosnivån inte hamnar under vad den var innan. Bland de nordiska vildväxande bären används i tabellen nedan Lingon och Svarta-vinbär från vildväxande population, men gäller även vårt nordiska blåbär som är rikast på antioxidanter.

barpulver_nedbryning_av_glykosbarpulver_frisattning_fria_Fettsyror

Studier med blåbär och antioxidanter

Användning

Rekommenderad daglig mängd är 1-2 tsk per dag. Du kan använda blåbärspulvret på din gröt, yoghurt, i din smoothie, rawfood-recept, efterrätt med mera.

Vill du bevara så mycket näring som möjligt ska du undvika att hetta upp pulvret. Men om du använder blåbärspulvret för färg och smakens skull passar det utmärkt i varma rätter eller i bakverk. Om du följer ett recept eller liknande kan du tänka att 1 tsk pulver motsvarar ungefär 1/2 dl färska bär. 

Blåbärspulver är ett livsmedel och ersätter inte en balanserad och varierad kost.

Förvaring

Förvaras mörkt, torrt och svalt/rumstemperatur utom räckhåll för barn. Undvik direkt solljus. 

Innehåll

100% pulver av nordsvenska & nordfinska blåbär (Vaccinum Myrtillus)

En msk av av vårt blåbärspulver motsvarar ungefär 1,5 dl färska bär. 

Näringsdeklaration

Energi

         1375 kJ / 238 kcal

Fett

6,7 g

     -varav fleromättat

0,6 g

Kolhydrater

50 g

     -varav sockerarter

37 g

Kostfiber

23 g

Protein

5,5 g

Salt

0 g

ORAC-värde: 65 000 µmol TE/100 g

Vitamin & mineralanalys per 100 g
Vitamin A: < 21 μg, Vitamin C: < 5 mg, Vitamin E: 14,4 mg, Vitamin K1: 69,7 μg, Fosfor: 130 mg, Jod: < 10 μg, Kalcium: 150 mg, Kalium: 590 mg, Koppar: 0,53 mg, Magnesium: 55 mg, Mangan: 34 mg, Järn: 3,6 mg, Selen: 5 μg, Zink: 0,9 mg.

Antocyaniner: 1430 ± 50 mg

ORAC-värde: 65 000 µmol TE/100 g

 

Vitaminer & mineraler    per 100 g DRI*
Vitamin A < 21 μg -
Vitamin C < 5 mg -
Vitamin E 14,4 mg 120 %
Vitamin K1 69,7 μg 92%
Fosfor 130 mg 18,6 %
Jod < 10 μg -
Kalcium 150 mg     18,8 %
Kalium 590 mg 30 %
Koppar 0,53 mg 53 %
Magnesium 55 mg 14,7 %
Mangan 34 mg 1700 %
Järn 55 mg 25 %
Selen 5 μg 9 %
Zink 0,9 mg 9 %

1.Bränning, C & Håkansson, Å. “Blåbär motverkar tarmsjukdomar”. Lunds Universitet, Industriell näringslära.

2 Johnsson, C & Svensson, J. “Kan blåbär ha en reducerande effekt på blodtryck och blodglukos hos personer med övervikt eller fetma?” Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs Universitet, Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Göteborg.