Keltiskt havssalt
Keltiskt havssalt är ett oraffinerat salt som skördas för hand enligt flertusenårig keltisk metod. Ett gott och naturligt salt med hög mineralhalt, utan klumpförebyggande medel. Den traditionella torkningsmetoden ger saltet dess grå färg. Saltet finns som grovkornigt eller finkornigt i förpackning om 500 g.
Vad är Keltiskt havssalt och vad kommer det ifrån?
Re-fresh Superfoods keltiska havssalt kommer från saltets ursprungliga källa; kustområdena kring Guérande i Frankrike. Här började kelterna skörda havssaltet för redan mer än tvåtusen år sedan. Idag utvinns saltet fortfarande för hand, enligt traditionell keltisk metod.
Tidvattnet från Keltiska havet för in havsvattnet i stora grunda bassänger, som sedan får avdunsta i solen och vinden. Saltarbetarna, som kallas för Paludier, arbetar under sensommaren med att skrapa upp saltet allt eftersom. Saltkornen är grova, ganska porösa och känns nästan blöta. För de som föredrar finmalt, torkas saltet ytterligare innan det mals till ett finare oraffinerat strösalt. Det är detta salt som är keltiskt havssalt, ofta även benämnd med sitt engelska namn; Celtic sea salt.
Saltet är certifierat av Nature & Progrès, som arbetar för hållbar ekologisk produktion i Frankrike.
I studien “Global Pattern of Microplastics (MPs) in Commercial Food-Grade Salts: Sea Salt as an Indicator of Seawater MP Pollution, 2018” testades 28 havssalt från olika delar av världen. Det enda oraffinerade salt som hade 0 mängd mikroplaster, var det keltiska havssaltet från Frankrike. De två andra havssalt i studien som uppvisade 0 i resultat, var båda raffinerade och därmed industriellt bearbetade och renade.
Användning
Bordssalt, matlagning, saltlösningar som sole-vatten, naturlig vätskeersättning och så vidare. Tänk på att eftersom det grovkorniga saltet naturligt innehåller mycket fukt, är det inte lämpligt till alla sorters saltkvarnar.
Innehåll & Förvaring
100% Oraffinerat keltiskt havssalt från Frankrike.
Saltet analyseras och laboratorietestas noggrant, för att inte innehålla tungmetaller och nanopartiklar.
Keltiskt salt har en grå färg eftersom det innehåller mineraler och mer fukt än raffinerat bordssalt. Förvara saltet i försluten förpackning i rumstemperatur. Eftersom saltet inte innehåller några tillsatser kan det klumpa sig något i fuktig miljö. Det är helt naturligt och påverkar inte på något sätt kvalitén.
Det grovkorniga saltet innehåller mycket fukt som ibland kan samlas som mindre droppar på insidan på förpackningen. Detta saltvatten är sterilt.
Näringsvärde per 100 g
Re-fresh Superfoods keltiska salt har genomgått en analys av ett urval av mineraler. Eftersom produkten kommer av naturen, så finns det naturliga variationer på mineralinnehållet. Här redovisas därför ett genomsnittligt värde utifrån den lägsta och högst förekommande mängden vid analystillfället.
Energi | 0 kJ/0 kcal | DRI |
Fett | 0 g | |
Kolhydrater | 0 g | |
Kostfiber | 0 g | |
Protein | 0 g | |
Salt | 89,9 g | |
Mineraler | per 100 g | |
Magnesium | 540 mg | 144% |
Kalcium | 295 mg | 37% |
Järn | 4 mg | 29% |
Mangan | 0,55 mg | 28% |
Kalium | 175 mg | 8,5% |
Zink | 0,4 mg | 4% |
% = dagligt referensintag DRI
* = dagligt referensintag ej fastställt
Energi | 0 kJ/0 kcal | DRI |
Fett | 0 g | |
Kolhydrater | 0 g | |
Kostfiber | 0 g | |
Protein | 0 g | |
Salt | 85,9 g | |
Mineraler | per 100 g | |
Magnesium | 516 mg | 138% |
Kalcium | 282 mg | 35% |
Järn | 3,8 mg | 28% |
Mangan | 0,53 mg | 27% |
Kalium | 162 mg | 8,1% |
Zink | 0,38 mg | 3,8% |
% = dagligt referensintag DRI