Ceylon Kanel

  • ekologiskt odlad
  • så kallad äkta kanel
  • mald kanel
  • 250 g

Ekologisk odlad kanel från Sri Lanka, som även kallas Ceylon. Cinnamomum Verum (äkta kanel).

Ceylonkanel har fått sitt namn från sitt ursprung i Sri Lanka, som för hette Ceylon. I Sverige är kanel mycket förknippat med jul - till pepparkakorna, julgröten och kanske till glöggen. Men också i desserter som kanelkokta päron eller i bakverk som kanelbullar. I många andra länder används kanel i alla sorters maträtter, till kött, fisk, fågel och olika vegetariska rätter. Kanel används även i kända kryddblandningar som till exempel Garam Masala.

Vetenskapligt namn: Cinnamomum zeylanicum

Ceylon, kassia och ämnet Kuramin

Den kanel som de flesta är vana vid att köpa i mataffären är av en annan sort och heter kassiakanel (Cinnamomum cassia). Kassiakanel innehåller högre halter av ämnet Kuramin som enligt livsmedelsverket inte ska ätas för mycket av. Läs mer här om Kassiakanel och Kuramin.

Ceylonkanelen (Cinnamomum zeylanicum) däremot har så låga halter kuramin att den inte har en begränsning i intag. Ceylonkanel har en mildare och sötare smak just därför att kuramin bidrar till den annars lite mer ettrigare smaken.

Cassia innehåller ungefär 1% Kumarin, att jämföra med ceylonkanel runt 0,004%. Ofta så låga nivåer att det inte är mätbart.*

*Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review, 2013, Priyanga Ranasinghe, Shehani Pigera, Sirimal Premakumara, med flera.

*Solvent-assisted supercritical fluid extraction for the isolation of semivolatile flavor compounds from the cinnamons of commerce and their separation by series-coupled column gas chromatography,1995, Kenneth G. Miller, Colin F. Poole, Tina M. P. Chichila, med flera.

Förvaring

Förvaras torrt, mörkt och svalt.

Innehåll

100% ekologisk ceylonkanel från Sri Lanka.